Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) kalp ve kan damarları hastalıklarıdır. Her yıl birçok insan KVH’a karşı hayatını kaybetmektedir. Hatta ABD’de kadın ve erkekler için birinci sıradaki ölüm nedenidir. Ülkemizde ise Türkiye İstatistik Kurumu-2017 Ölüm Nedeni İstatistiklerine bakıldığında, dolaşım sistemi hastalıklarının birinci sırada yer aldığı görülmektedir. Sigara-alkol kullanımı, dengesiz ve yetersiz beslenme KHV riskini arttırmaktadır. Kardiyovasküler hastalıkların temeline bakıldığında, beslenme ve KVH arasında çok yakın bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Beslenme bu hasta gruplarında mortalitenin ve morbiditenin iyileşmesi açısından önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme ile tıbbi beslenme tedavisi KVH’ın önlenmesi ve tedavisinde büyük rol oynamaktadır.
-Yüksek posalı diyetlerin KVH riski ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Beslenme Bilimsel Danışma Kurulu (SACN) 2015 raporuna göre, her 7 gram posa alımının KVH riskini %9 azalttığını bildirmiştir.
-Kalsiyumun yetersiz tüketimi hipertansiyon riskini arttırmaktadır. Bu nedenle günlük tuz oranı düşük süt, yoğurt, peynir tüketimine dikkat edilmelidir.
-Düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır.
*Fazla kilolu bireyler, vücut ağırlığı kaybı sağlamak için mutlaka beslenme uzmanına danışmalıdır.
*Sebze, meyve, bitkisel veya hayvansal protein ve balık tüketiminin beslenme programında mutlaka yer alması gerekmektedir.
*İşlenmiş et, trans yağ, rafine karbonhidrat, şeker eklentili paketli gıda tüketiminden uzak durulmalıdır.
Bir cevap bırakın