Emzirmenin anne ve bebek için önemli olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Anne sütü almayan bebeklerde obezite, mide rahatsızlıkları, alerjik reaksiyonların görülme sıklığı anne sütü alan bebeklere göre daha yüksektir. Ayrıca emzirmenin annenin sağlığı açısından da birçok olumlu etkisi vardır.
Emzirme döneminde süt miktarının ve kalitesinin iyileşmesi için annenin beslenmesine dikkat etmesi, stresten uzak durması gerekmektedir. Emzirme sürecinin ilk 6 ayı fazla kilo verilmemelidir. Bunun yerine sağlıklı ve yeterli beslenmek ve yeterli miktarda emzirmek hedeflenmelidir.
Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri
-Anne kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli ve yeterli miktarda tüketmelidir.
-Anne sütünün büyük çoğunluğu sudan oluşmaktadır. Bu nedenle her gün ortalama 2-3 litre su tüketimi ihmal edilmemelidir.
-İlk 6 ay düşük kalorili zayıflama diyetleri uygulanmamalıdır ve bu süreç diyetisyen kontrolünde ilerlemelidir.
-Omega-3 içeriği yüksek besinleri tüketmek, bebeğin zihinsel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle haftada 2 kere balık tüketimi, ceviz, semizotu veya omg-3 takviyesi alımı önemlidir.
-Folik asit hem gebelikte hem de emzirme döneminde elzem vitaminlerden biridir. Mevsiminde yeşil yapraklı sebze tüketmeye özen gösterilmelidir.
-Çay, kahve, asitli içeceklerin tüketimi az olmalıdır. Yemekten 1-2 saat sonra açık ve limonlu olarak tüketilmesi vitamin ve mineral kayıplarının önlenmesi açısından önemlidir.
-Tatlı tüketirken az şekerli ve gaz yapmayacak tercihler yapılmalıdır.
-İçeriği bilinmeyen paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Katkı maddeleri anne sütünden bebeğe geçebilir.
-Sigara ve alkol tüketimi süt miktarını azaltmaktadır ayrıca anne sütünden bebeğe zararlı madde geçişine sebep olmaktadır.
-Magnezyum ve çinko yaşam boyu her kadın için önemli bileşenlerdir. En iyi kaynakları kırmızı et, fındık ve bademdir.
-Günde ortalama 700-800 mL süt salgılanır ve annenin enerji ve besin ögeleri ihtiyacı emziklilik döneminde normal gereksinime ek yapılarak arttırılmalıdır.
Leave a reply