İşçi sağlığı ve iş güvenliği ülke ekonomisini daha ileriye taşıyacak önemli parametrelerdir. Kötü ve sağlıksız beslenen işçilerin sağlığı bozulur, performansları düşer dolayısı ile verimlilik azalır, iş kazaları artar. Bu nedenle işçilerin yaptıkları işe göre beslenmeleri gerekmektedir.

İşçilerin kurum ve/veya kendileri tarafından sağlanabilecek beslenmelerine ilişkin öneriler

Güneş altında çalışan veya röntgen ışınlarına maruz kalan işçiler A vitaminin  ön maddesi olan karotenden zengin (havuç, kıvırcık, marul, domates) meyve ve sebzeleri tüketmelidirler.

İş yükü ağır olan işçiler terleme ile su, tuz, azot kaybederler bu durum protein eksiliğine yol açmaktadır. Bu nedenle kas kütlesi kaybını önlemek için proteinden yeterli beslenmek gerekmektedir.

Çay molalarında kaliteli ve sağlıklı bir ara öğün tüketemi performansı arttırmaktadır ve iş kazalarının önüne geçmektedir.

Çok soğuk/sıcak ortamlarda çalışan işçilerin enerji alım değer artmaktadır. Örneğin 30 derecenin üzerinde her 1 derecelik artış enerji gereksinimini %5 arttırmaktadır.

Öğünlerdeki karbonhidratın kaliteli ve  yeterli olması glikojen depolarının istenilen seviyede olmasını sağlamaktadır. Dolayısı ile verimlilik ve çalışma gücü artmaktadır.

Sıvı tüketimine katkı sağlamak için taze meyve suyu, ayran, bitki çayları, gibi içeceklere yer verilmelidir.

Bir cevap bırakın