Adet döngüsü, kadının her ay gebe kalmaya hazırlandığı bir süreçtir. Ortalama 28 günde bir bazı hormonların etkisiyle rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium tabakası, olası bir gebeliğe hazırlık için kalınlaşır ve kan damarlarında artış gösterir. Bir gebelik olmaması halinde bir sonraki aya yeniden hazırlanabilmek için dökülür ve bir miktar kanama gerçekleşir. Bu kanamaya adet veya regl adı verilmektedir.

Adet döngüsü, adetin ilk gününden başlayıp bir sonraki kanama başlangıcına kadar olan süre olarak hesaplanmaktadır. Bu sürenin 21 ila 35 gün arasında olması beklenmektedir. Eğer bu sürenin dışında ara kanamalar veya aşırı kanama oluyor ise bu durum adet düzensizliği olarak kabul edilmektedir.

Yeni adet görmeye başlayan veya menopoza yaklaşılan dönemde bazı hormonel değişimlerden dolayı gelişen adet düzensizlikleri normal olarak kabul edilebilir. Hekim tarafından bu durum kontrol edildikten sonra kabul edilemeyen durumlar için tedavi düzenlenmelidir.

ADET DÜZENSİZLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Adet düzensizliğinin farklı nedenleri olabilir;
 Stres faktörü adet düzenini etkileyebilir. Öyle ki, adetin gecikmesi veya aşırı kanama gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Ani kilo kaybı veya kilo alımı hormonal dengeyi değiştireceğinden adet düzensizliğine neden olabilir.

Adet düzensizliğinde ara kanamaların sebebi yumurtlama esnasında hormon seviyesindeki düşüş olabilmektedir. Bu düşüşe bağlı olarak endometrium dokusu hormon desteğini kaybeder ve kanamalara sebep olabilir.

Çeşitli tedaviler için kullanılan hormonel ilaçlar, miyom, polip veya kistler, enfeksiyonel durumlar adet düzensizliğine neden olabilmektedir.

 
ADET DÜZENSİZLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Adet döngüsünün 21 günden kısa veya 35 günden uzun olması

-Baş dönmesi, kansızlık, sürekli yorgunluk

-Kansızlık

-Aşırı kanama

-Ağrı, kramp

-Sık adet görme

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Sorunun kaynağına göre hekim tarafından tedavi planlanmalıdır. İlk olarak jineonkolojik muayene, ultrason ve diğer tetkikler yapılmalıdır.

-Hormonel dengesizlik nedeniyle düzensizlik söz konusu ise hormon düzenleyici ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.

-Eğer polip benzeri organik bir yapıdan kaynaklı ise histeroskopi denilen aletle rahim incelenir ve hekim tarafından gerekli görülen patolojik bölge temizlenebilmektedir.

Leave a reply