Sezaryen doğum, anne adayının isteğine göre ve tıbbi olarak hekimin bu doğum türünü uygun görmesiyle tercih edilmektedir. Özellikle normal doğum anne ve bebek için risk taşıyor ise tercih edilmektedir. Bebeğin rahim kanalına ters gelişi, plasentanın rahim ağzını kapatması, iri bebek veya çoğul gebelik durumları bu risklere örnektir.

Günümüzde sezaryen ameliyatları daha çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi anne adaylarının normal doğumdan çekinmeleridir. Normal doğumun uzun sürecek olması, normal doğumun etkileri (rahim sarkması, mesane sarkması)  gibi nedenlere bağlıdır.

Birçok sebepten dolayı normal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Sezaryen doğum, ameliyathanede anestezi altında gerçekleştirilmektedir.  

Sezaryen operasyonu doktor, anestezi uzmanı, hemşire ve yardımcı sağlık personellerinin olduğu cerrahi bir operasyondur. Operasyon epidural veya spinal anestezi altında uygulanabilir.

Operasyon hazırlık aşamasında damar yolu açılır ve gerekli ilaç takviyeleri bu yolla verilir sonra mesaneye idrar sondası yerleştirilir. Karın bölgesinden dize kadar antiseptik solüsyonla silinir. Ardından karına ve rahime yapılan cerrahi kesi uygulanarak bebek anne karnından çıkarılır. Bebeğin göbek kordonu kesilir, bebek hemşire ve çocuk hastalıkları uzmanına teslim edilir. Daha sonra kesi yerlerine dikiş atılarak doğum sonlanır.

Bir cevap bırakın