LEEP ve soğuk konizasyon ameliyatları rahim ağzı traşlanması olarak bilinen ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda rahim ağzında oluşan CIN adı verilen rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlar temizlenir. CIN lezyonlarında kanserleşme oranı yüksek olduğu için bu dokuların vücuttan uzaklaştırılması amaçlanmaktadır.

Değişik yöntemlerin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Konizasyon bistüri(neşter) ile yapılır. Kanama miktarı LEEP’e göre daha fazladır. LEEP işlemi elektrik kullanırlarak yapılır. LEEP ince bir tel ile dokuyu keserken aynı zamanda dağlama uygulayarak kanama miktarını azaltır. Konizasyonda çıkarılan doku miktarı daha fazladır. Traşlama sırasında çıkarılan doku miktarı arttıkça erken doğum ihtimali, rahim ağzının tıkanması gibi istenmeyen sonuçların olasılığı artmaktadır. Bu nedenle konizasyon genç, çocuk isteği olan hastalarda erken doğum riski nedeniyle çok tercih edilmez. Genç hastalarda LEEP tercih edilmelidir.

LEEP işlemi nasıl yapılır?

LEEP, Loop Electrosurgical Excision Procedure işleminin kısaltma ismidir. Elektrikli bir tel yardımı ile rahim ağzı ve Rahim kanalının bir kısmı çıkarılır. Soğuk konizasyona göre işlem süresi daha kısadır, daha az kanama olur ve komplikasyon oranı düşüktür. Özellikle genç hastalarda daha fazla tercih edilir. İşlem başarısı açısından soğuk konizasyon ve LEEP’in oranları aynıdır. Her iki işlemde kanseri önleme ve lezyonların temizlenme olasılığı aynıdır.

İşlem vajinal yoldan yapılır. Karında herhangi bir kesi olmaz. Sıklıkla yarım saat veya daha kısa sürer. Hasta aynı gün taburcu olabilir. Ertesi gün işe gidebilir.

Ameliyat sonrasında alınan patoloji sonucuna göre tedaviye nasıl devam edileceğine karar verilir.

Bir cevap bırakın