Obezite, günümüzde en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Peki obezite nedir? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) obeziteyi, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Başka bir deyişle, yağ kütlesinin, yağsız kütleye oranla aşırı miktarda artmış olması durumudur ve vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan akut veya kronik hastalık açısından da risk faktörüdür. Obezite, tedavi edilmediğinde yaşam süresini kısaltır ve yaşam kalitesini bozar. Bu nedenle bireylerin ideal kilolarını koruması hekim ve diyetisyen öncülüğünde tedavi olmaları gerekmektedir.

OBEZİTENİN NEDENLERİ

Obezite hastalığının sadece sağlıksız beslenme ile ilgili değildir. Bu sorunun altında birçok sebep yatabilir. Tanı konarken altta yatan nedenler belirlenmelidir. Obeziteye neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hareketsiz yaşam tarzı, beslenme alışkanlıklarının yanlış olması,kalıtsal olarak görülen bazı nedenler, iş hayatı,psikolojik sıkıntılar ve stres, insülin direnci, polikistik over, uyku apnesi, tiroit bezi sorunları, pankreas sorunları, hormon bozuklukları, hipofizbezi hastalıkları obezite nedenleri arasında bulunmaktadır.

OBEZİTENİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

Obezite, doku ve organları olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır ve sadece aşırı kilo demek değildir, hipertansiyon, tip2 DM gibi pek çok ek klinik soruna yol açabilir. Ayrıca kalp damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, deri hastalıkları, metabolik hormonal komplikasyonlar, psiko-sosyal komplikasyonlar, adet düzensizlikleri, uyku apnesi, safra kesesi hastalıkları, obezitenin neden olduğu komplikasyonlar arasında yer almaktadır.

OBEZİTE CERRAHİSİ NEDİR?

Obezite cerrahisimorbid obeziteyi gidermek amacı ile yapılan cerrahi müdahalelerin tamamına verilen isimdir. Fakat tedavi sürecinde her hasta için ilk seçenek olmamalıdır. Hastalara ilk olarak diyet ve egzersiz ile kilo kontrolü sağlanmalıdır. Ancak vücut kitle endeksi çok yüksek olan aşırı kilolu hastalarda bu yöntem, uzun dönem sürdürülebilir kilo kaybı sağlayamayabilir. Bu nedenle obezite cerrahisi bazı hasta grupları için kalıcı kilo kontrolü sağlaması amacıyla, gün geçtikçe artan bir tedavi yöntemidir.

Obezite tanısı almış hastaların endokrinoloji uzmanı, diyetisyen ve gerektiğinde psikolog tarafından da değerlendirilmesi gerekir bu nedenle cerrahi müdahalesi için ihtiyaçlarına yönelik multidisipliner kilo yönetimi anlayışı ile çalışan merkezler önem taşır. Bu merkezlerin, obezite tanılı bireylerin bakım ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanımda olması önemlidir.

Bir cevap bırakın