Anne adayının çok genç ya da ileri yaşta olması, çok sık doğum yapması veya ek bir hastalığı olması hem kendisinin hem de bebeğinin sağlığına riske atabilmektedir. Bu tür gebelikler ‘riskli gebelik’ olarak adlandırılırlar ve hekim tarafından daha ciddi takip edilmesi gereken gebeliklerdir.
Gebelik takibinin amacı gebelik boyunca anne ve bebeğin sağlığını optimum düzeyde tutmak ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağlamaktır. Gebelik takibi, gebelik tanısı konulduğu an başlamaktadır. Kan ve idrar testleriyle beraber tanı konulduktan 2 hafta sonra ise gebelik kesesi ultrason ile görüntülenebilmektedir. Bu görüntülenme sayesinde dış gebelik ya da herhangi bir anomali olup olmadığı kontrol edilir.
Gebelik doğal bir süreçtir. Bu süreçte en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12 haftanın tamamlanmasıyla birlikte düşük riski azalmaktadır.
Gebelikte beslenme hem anne hem de bebek için çok önemlidir. Annenin yaşı, boyu, kilosu beslenme programı için önemlidir. Gebelikte şeker tüketimi minimalize edilmelidir. Protein, folik asit, C vitamini içeriği zengin, organik besinler tercih edilmelidir. Ayrıca et, tavuk, balık, kefir, yumurta mutlaka beslenme programına dahil edilmesi gereken besinlerdir.
Leave a reply