Erken teşhis önemli!

Diyabet, doğru beslenme ve alışkanlıklar ile önlenebilir. Çok su içme, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk, cilt yaralarında geç iyileşme, halsizlik ve yorgunluk hissi gibi belirtiler diyabete işaret edebilir. Buna ek olarak ailesinde diyabet geçmişi bulunan ve fazla kilosu olan kişilerin düzenli aralıklar ile kan şekeri ölçümü yaptırmaları erken teşhis için çok önemlidir.

*Sağlıklı kişilerde açlık kan şekeri (AKŞ) ortalama 70-100 mg/dL arasında değişkenlik gösterir.

*AKŞ 100-125 mg/dL arasında ise prediyabet (gizli şeker) anlamına gelmektedir.

*AKŞ 126 mg/dL ve üzerinde ise diyabet olduğunuzu göstermektedir.

Erken dönemde hekim tarafından teşhis konulur ise yaşam tarzında değişiklik yapılması elzemdir.

Diyet listem nasıl olmalı?

Diyet listesi kişiye özel hazırlanmalıdır. Yani tek bir liste örneği yoktur. Diyabet hastalarının kan şekerini kontrol altında tutulması ve kaliteli yaşam sürmeleri için diyetisyen tarafından hazırlanmış bir beslenme programı uygulamak önemlidir. Beslenme programı, hastanın ihtiyacı kadar öğün sayısı içermelidir ve aksi bir durum yok ise kişinin vücut ağırlığını korumaya yönelik olmalıdır. Karbonhidrat, yağ ve protein beslenme programında kişiye özel miktarlarda ve sağlıklı içeriklerden karşılanmalıdır. Alkol ve sigara tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Egzersiz yapmalı mıyım?

Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü sağlanmasında ilaç tedavisi önemsenirken, egzersiz göz ardı edilmektedir. Fakat egzersiz en az beslenme ve ilaç tedavisi kadar önemlidir. Diyabet hastalarının düzenli egzersiz ile kilo kontrolü hedeflenmektedir. Egzersiz ile fiziksel aktivitenin arttırılması özellikle fazla kilolu diyabetlilerde vücut ağırlığının azalmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca egzersiz programına başlamadan önce yapmayı planladığınız egzersiz çeşidi ve süresi ile ilişkili olarak doktorunuza danışmayı unutmayınız.

Bir cevap bırakın